မိုးေကာင္း ေရႊသာေလ်ာင္း ဘုရားႀကီး

September 18, 2011

ဗီတာမင္ “ဘီ” ဓာတ္မ်ား

ဆန္၊ စပါး၊ ႏုိ႔၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ သား၊ ငါး၊ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ စသည္တို႔သည္ ယခုေခတ္ လူတုိင္းလိုလို သိရွိ သံုးစြဲေနၾကသည္။ ဘီကြန္(မ္)ပလိုက္(စ္)ေခၚ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္မ်ား ေပါမ်ားေသာ အစားအစာ ျဖစ္ေလသည္။

သို႔ေသာ္ အထက္ေဖာ္ျပပါ အစားအစာ တစ္မ်ိဳးထဲတြင္ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္မ်ား အားလံုး ပါရွိၾကသည္ မဟုတ္သျဖင့္ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္မ်ား လံုလုံေလာက္ေလာက္ႏွင့္ ေစ့ေစ့ငွငွ ရရွိရန္ အထက္ပါ အစားအစာမ်ားကို

ေရာေႏွာ စားသံုးၾကရေပမည္။ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ အမ်ိဳးေပါင္း ေျမာက္မ်ားစြာ ရွိေၾကာင္း သိရွိထားေပၿပီ။ ၎အျပင္ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္မ်ားသည္ တစ္မ်ိဳးႏွင့္တစ္မ်ိဳး အသံုးဝင္ရာတြင္ ဆက္စပ္လ်က္ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။


၎အျပင္ ထိုဗီတာမင္ ဘီဓာတ္မ်ား ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း အသံုးျပဳပံုကို ေသခ်ာစြာ မသိၾကေသးေပ။ သို႔ေသာ္ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္၊ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္ႏွင့္ ႏုိင္ယာစင္ဓာတ္မ်ား၏ အေၾကာင္းကို သိသင့္သေလာက္ သိရွိထားၾကသည္။

သိရွထားရသေလာက္ ေဖာ္ျပရမည္ ဆိုလွ်င္ လူႏွင့္ တိရစာၦန္မ်ားသည္ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္မ်ား လိုအပ္ေၾကာင္း ဆိုသည့္ အခ်က္ကိုသာ သိထားရေသးသည္။

ယခုအခ်ိန္ထိ ေတြ႕ရွိ၊ သိရွိလာၾကၿပီးေသာ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္မ်ားမွာ ေအာက္ပါအတုိင္း ျဖစ္သည္။

(၁) သိုင္ယားမင္ ေခၚ ဗီတာမင္ဘီ။

(၂) ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္ ေခၚ ဗီတာမင္ဘီ။

(၃) ႏုိင္ယာစင္ ေခၚ နီကိုတီနစ္အက္ဆစ္။

(၄) ပိုင္ရီေဒါ့စင္ဓာတ္။

(၅) ပင္တိုသီနစ္ အက္ဆစ္။

(၆) ဘုိင္အိုတင္းအက္ဆစ္။

(၇) ဖိုးလစ္အက္ဆစ္ဓာတ္။

(၈) ဓတာမင္ဘီ။

(၉) ကိုလင္းဓာတ္။

(၁၀) ပဲရာအီမုိင္မိုဘင္ရီ ဘက္ဆစ္။

(၁၁) အင္ႏိုစီတိုလ္ဓာတ္။

သိုင္ယာမင္ ေခၚ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္

ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္သည္ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း ကစီဓာတ္ကို လုပ္အား အင္အားအျဖစ္ ရရွိေအာင္ ေက်ခ်က္ရာတြင္ ပါဝင္ကူညီရေသာ ဓာတ္တစ္ပါး ျဖစ္သည္။ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းေနလွ်င္ ကစီဓာတ္ကို ဆံုးခန္းတုိင္

မေက်ခ်က္ႏုိင္ေတာ့ေပ။ ထိုသို႔ မေက်ခ်က္ႏုိင္သျဖင့္၊ ကစီဓာတ္မွ အဆိပ္အေတာက္မ်ား က်န္ရွိစုပံုကာ အာ႐ံုေၾကာမ်ားႏွင့္ ႏွလံုးသားကို ထိခိုက္လာၿပီး ဗယ္ရီဗယ္ရီေခၚ ထံုရွပ္နာေရာဂါ ရေလေတာ့သည္။

ေဖာ္ျပၿပီးခဲ့သည့္အတုိင္း အာဟာရဓာတ္ ရာဇဝင္တြင္ ဗယ္ရီဗယ္ရီေခၚ ထံုရွပ္နာျဖစ္ျခင္း အေၾကာင္းတရားမ်ားကို သုေတသီမ်ား စတင္ စံုစမ္းရာမွ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္ကို ေတြ႕ရွိလာၾကျခင္း ျဖစ္ေပသည္။

ထုိစဥ္အခါက ထံုရွပ္နာသည္ ဆန္ျဖဴ စားသံုးေသာ တုိင္းျပည္မ်ားတြင္ အထူး ေပါမ်ားေၾကာင္း ေတြ႕ရေပသည္။ ေရွးဦးစြာ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့လာလွ်င္ အစားအေသာက္ ပ်က္လာတတ္ၿပီး၊

ႏွလံုးအားနည္းျခင္းမ်ား ျဖစ္လာၿပီး အခ်ိန္မီ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ မျဖည့္တင္းလွ်င္ ထံုရွပ္နာေရာဂါ အသြင္သို႔ ေရာက္သြားႏုိင္သည္။

ထံုရွပ္နာေရာဂါ (ေခၚ) ထံုနာက်င္နာေရာဂါ

ဤေရာဂါမွာ အသြင္ႏွစ္မ်ိဳး ေဆာင္သည္။ ပထမအမ်ိဳးမွာ ေဖာေရာင္ေသာ အသြင္သ႑ာန္ကို ေဆာင္သျဖင့္ ဗိန္ၿပဲကုိယ္ေရာင္ သို႔မဟုတ္ ထံုနစိုေရာဂါဟု ေခၚသည္။

ဒုတိယတစ္မ်ိဳးမွာ ေျခလက္မ်ား ပိန္ခ်ိနဲ႔လွီ၍ ထံုက်င္ထံုနာ ေျခာက္ေရာဂါဟု ေခၚသည္။ ထံုနာေျခာက္မွာ အထူးသျဖင့္ အာ႐ံုေၾကာမ်ားကို ထိခိုက္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ အကယ္၍ မိခင္တစ္ဦးသည္

ဓတာမင္ဘီဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့လွ်င္လည္းေကာင္း၊ သို႔မဟုတ္ ၎ကိုယ္တုိင္က ထံုရွပ္နာေရာဂါ စြဲကပ္ေနလွ်င္ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ သားသမီး မထြန္းကားဘဲ ေနမည္။ သို႔မဟုတ္ သားသမီး ရရွိကလည္း

ကေလးငယ္ သို႔မဟုတ္ မိခင္ကိုယ္တုိင္ ေသာ္လည္းေကာင္း ႏွစ္လသံုးလအတြင္း ေသခ်ာစြာ အခ်ိန္မီ မကုစားက အသက္ ဆံုး႐ႈံးႏုိင္သည္။ ကေလးငယ္မ်ားတြင္ ျဖစ္ေပၚတတ္သည္။

ဗယ္ရီဗယ္ရီ ေရာဂါမ်ိဳးလည္း ရွိေသးသည္။ ႏွစ္လမွ ေလးလ အရြယ္တြင္ ျဖစ္တတ္သည္။ အထူးသျဖင့္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ေသာ မိခင္တို႔၏ ႏို႔ကိုသာ မွီဝဲရသျဖင့္ ဤေရာဂါမ်ိဳး က်ေရာက္ရျခင္း ျဖစ္ေပသည္။

ကေလးမ်ားတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ ဗယ္ရီဗယ္ရီေရာဂါ လကၡဏာမ်ားမွာ ဖ်ားနာျခင္း မရွိဘဲ၊ ႐ုတ္တရက္ ေအာ့အန္ၿပီး ေဖာေရာင္လာတတ္သည္။ ေနာက္ ႏွလံုး အားနည္းလာသည္။

အသံကို ထိန္းေသာ အာ႐ံုေၾကာ အားနည္းသြားျခင္းေၾကာင့္ အသံဝင္လာသည္။ ထိုကေလးငယ္ ငိုသည့္ အသံမွာ အျခားကေလးမ်ား ငိုသည့္ အသံႏွင့္ မတူဘဲ တမူ ထူးျခားေနမည္။

 အသံဝင္ျခင္း၊ ေဖာေရာင္ျခင္းႏွင့္ တက္ျခင္းတို႔သည္ ဤလကၡဏာ သံုးခ်က္မွာ ကေလးငယ္မ်ားတြင္ ျဖစ္တတ္သည္။ ဗယ္ရီဗယ္ရီ ေရာဂါ၏ တိက်သည့္ လကၡဏာမ်ား ျဖစ္ေပသည္။

သို႔ေသာ္ တစ္ခ်ိဳ႕ကေလးမ်ားသည္ အသံလည္းမဝင္၊ ေဖာေရာင္ျခင္းလည္း မရွိဘဲ ႐ုတ္တရက္ တက္၍ ေသဆံုးသြားၾကသည္လည္း ရွိေပသည္။

လူတစ္ဦးလွ်င္ တစ္ေန႔လွ်င္ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ၁.၂ မီလီဂရမ္ ရရွိသင့္သည္။ သို႔ေသာ္ လူတစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ လိုအပ္ခ်က္ ကြဲျပား ျခားနားေလသည္။

 သို႔ေသာ္ လူတစ္ဦးတစ္ေယာက္ စားသံုးသည့္ ကစီဓာတ္ အခ်ိန္အဆ အေပၚတြင္လည္း တည္သည္။ အစားအစာတြင္ ကစီဓာတ္မ်ားလွ်င္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ပို၍ လာမည္သာ ျဖစ္သည္။

 အလုပ္ၾကမ္းသမားမ်ား၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္မ်ားႏွင့္ ႏုိ႔တိုက္ မိခင္မ်ားသည္ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္ ပိုမိုလိုေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ယခုအခါတြင္ တစ္နည္းအားျဖင့္ လူတစ္ဦး လိုအပ္သည့္ ဘီဓာတ္ကို

ထိုသူစားသံုးသည့္ ကယ္လိုရီအား အေပၚတြင္ တြက္ဆျပျပန္ေသးသည္။ ကယ္လိုရီအား ၁၀၀၀ စားတုိင္း စားတုိင္း ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ၀.၅ မီလီဂရမ္ လိုေၾကာင္း သိရသည္။ သို႔ေသာ္ အနည္းဆံုး

တစ္ေန႔လွ်င္ ၁.၀ မီလီဂရမ္ရမည္ဟု ဆိုထားေလသည္။ ျပဳတ္ဆန္ ေမာင္းေထာင္းဆန္ စားေသာ သူမ်ားတြင္ ထိုမွ်ေလာက္ေသာ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ကို ရရွိရန္ မခဲယဥ္းေသာ္လည္း၊

ကၽြႏ္ုပ္တို႔ကဲ့သို႔ ဆန္ျဖဴစားေသာ သူမ်ားတြင္ အျခား ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္ ေပါမ်ားေသာ အစားမ်ားကို ေန႔စဥ္ ထည့္သြင္းမစားဘဲ၊ လိုအပ္သည့္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ရရန္ ခဲယဥ္းေပသည္။

 အေကာင္းဆံုး ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ျဖည့္တင္းရန္မွာ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး ၃ က်ပ္သားမွ် ေန႔စဥ္ အစားတြင္ ပါရွိရန္ ျဖစ္ေလသည္။ သို႔ေသာ္ အေကာင္းဆံုးေသာ နည္းမွာ ဆန္ျဖဴအစား၊ ျပဳတ္ဆန္၊

 ေမာင္းေထာင္းဆန္၊ သို႔မဟုတ္ ဆန္လုံုးညိဳကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ လည္းေကာင္း လိုအပ္သည့္ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္ကို အလံုအေလာက္ ရရွိႏုိင္သည္။

ဗီတာမင္ဘီ ေခၚ ႐ိုင္ဗိုဖေလဘင္ဓာတ္

ႏႈတ္ခမ္းေထာင့္မ်ားတြင္ က်ီးကန္းပါးစပ္ ဟုေခၚေသာ အနာကေလးမ်ား ျဖစ္ျခင္း၊ မ်က္စိနီ၍ နာျခင္း၊ မ်က္လံုးပူျခင္း၊ ႏွာေခါင္းေဘးတြင္ အေပး အေရျပား ကြာ၍ အေစ့ကေလးမ်ား ထြက္ေနေသာ

အနာကေလးမ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္း စသည့္ လကၡဏာမ်ားမွာ ႐ုိင္ဗိုဖေလဘင္ေခၚ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့၍ ရရွိတတ္ေသာ ေရာဂါ အျခင္းအရာမ်ား ျဖစ္ေလသည္။ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္သည္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိ

ဆဲလ္ေခၚ ကလာပ္စည္းကေလးမ်ားတြင္ ေအာက္ဆီဂ်င္ဓာတ္ကို သံုးယူဖြဲ႕စည္းသည့္ ဓာတ္သေဘာ ေျပာင္းလဲမႈမ်ားတြင္ အေထာက္အကူ ေပးရေသာ အင္ဇုိင္းမ်ားတြင္ ပါဝင္ ကူညီရသည္။

ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔မွရေသာ အစားအစာမ်ား၊ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥႏွင့္ အသည္းမ်ားသည္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ႂကြယ္ဝေသာ အစားအစာမ်ား ျဖစ္ေလသည္။

ႏုိင္ယာစင္

ႏုိင္ယာစင္ေခၚ နစ္ကိုတီးနစ္ အက္ဆစ္ဓာတ္သည္ အျခားေသာ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္မ်ားႏွင့္အတူ ကစီဓာတ္ကို ခႏၶာကိုယ္အတြင္း လုပ္အားအင္အား ျဖစ္ေပၚလာသည့္အထိ ေက်ခ်က္ရာ၌ ပါဝင္ လုပ္ေဆာင္ရသည့္ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေလသည္။

ႏုိင္ယာစင္ဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းေနလွ်င္-
(၁) ေနေရာင္ အထိမ်ားေသာ ေျခဖမိုး၊ လက္ဖမုိး၊ လည္ကုတ္၊ ေနာက္ေက်ာတို႔တြင္ အသားအေရနီၿပီး အနာကြက္ကေလးမ်ား ျဖစ္တတ္သည္။
(၂) လွ်ာမွာ နီၿပီး ကြဲေနမည္။
(၃) အစာမေၾက ျဖစ္ၿပီး ဝမ္းခဏခဏ ေလွ်ာတတ္သည္။
(၄) ဦးေႏွာက္ မၾကည္မလင္ ျဖစ္ၿပီး အခ်ိန္မီ မကုစားပါက ႐ူးသြပ္သည္အထိ ျဖစ္သြားႏုိင္ေပသည္။

ႏုိင္ယာစင္ဓာတ္ ၾကာျမင့္စြာ ခ်ိဳ႕တဲ့ေနခဲ့လွ်င္ အထက္ေဖာ္ျပပါ ေရာဂါလကၡဏာမ်ား စုေပါင္း၍ ျပင္းထန္စြာ ျဖစ္ေပၚလာႏုိင္သည္။

ထိုအခါ ဤေရာဂါကို “ပဲေလာရာ” ေရာဂါ ဟုေခၚေလသည္။ ထိုေရာဂါမွာ အထူးသျဖင့္ ေျပာင္းကို ေန႔စဥ္ အစားအစာအျဖစ္ စားသံုးၾကသည့္ တုိင္းျပည္မ်ားတြင္ အမ်ားအျပား ျဖစ္ၾကသည္။

 ျမန္မာျပည္တြင္ “ပဲေလဂရာ” ေရာဂါ မျဖစ္ပြားသေလာက္ ရွိၿပီး ျဖစ္ၾကသူမ်ားမွာလည္း ေသရည္ေသရက္ကို ေန႔စဥ္ရက္ဆက္ အလြန္အကၽြံ ေသာက္သူမ်ားတြင္ ျဖစ္ပြားေလ့ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။

ႏုိင္ယာစင္ဓာတ္ ေပါမ်ားေသာ အစားအစာမ်ားမွာ အထူးသျဖင့္ အသား၊ ငါးႏွင့္ ဂ်ံဳ စသည္တို႔ ျဖစ္ၾကပါသည္။

ပန္တိုသီနစ္အက္ဆစ္

ဤအာဟာရဓာတ္သည္လည္း အျခား ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္မ်ားႏွင့္အတူ ေတြ႕ရတတ္ၿပီး အျခား ဗီတာမင္ဘီဓာတ္မ်ားႏွင့္ ကစီဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ အသားဓာတ္မ်ားကို ေက်ခ်က္၍ အင္အား၊ လုပ္အားအျဖစ္

အသံုးျပဳရန္ ပါဝင္ ေဆာင္ရြက္ေလသည္။ ပင္တိုသီနစ္အက္ဆစ္ ခ်ိဳ႕တဲ့လွ်င္ လူမ်ား၌ “ေျခႏွင့္ လက္မ်ား ပူသည့္ လကၡဏာမ်ား” ျဖစ္တတ္သည္။ သို႔ေသာ္ ၎ဗီတာမင္ဓာတ္သည္ အစားအစာတုိင္း လိုလိုတြင္

 ပါရွိသျဖင့္ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈ နည္းပါးေလသည္။ လူတစ္ဦးတစ္ေယာက္ လိုအပ္သည့္ အတုိင္းအတာကို ေကာင္းစြာ မသိရွိရေသးေပ။

မုိင္ဂီေဒါ့စင္

ဗီတာမင္ဘီသည္ လူႏွင့္ အသက္ရွင္ေနမႈအတြက္ လုိအပ္ေသာ ဗီတာမင္ဓာတ္ ျဖစ္သည္။ အထူးသျဖင့္ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း အသားဓာတ္ကို ေက်ခ်က္သံုးမႈ ကိစၥ အဝဝတို႔ႏွင့္ ဆက္စပ္လ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

ယိ(စ္)ေခၚ ေကာက္စပါးမ်ားႏွင့္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးသည္ “ပိုင္ရီေဒါ့စင္” ဓာတ္ ရရွိႏုိင္ေသာ အစားအစာမ်ား ျဖစ္ေလသည္။ လူတစ္ဦးလွ်င္ တစ္ေန႔အတြက္ မည္မွ် လိုအပ္သည္ကို ေသခ်ာစြာ မသိရွိရေသးေပ။ သို႔ေသာ္ တိရစၦာန္မ်ားတြင္ စမ္းသပ္ ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားကို အမွီျပဳ၍ တစ္ဦးလွ်င္ ၄ မီလီဂရမ္မွ် လိုေၾကာင္း ခန္႔မွန္းရေလသည္။

ဘုိင္အိုတင္းဓာတ္

အသားအေရ ေကာင္းမြန္ေရးအတြက္ ဘုိင္အိုတင္းဓာတ္ လိုအပ္သည္။ အစားအစာတုိင္းတြင္ အမ်ားအျပား ပါဝင္သျဖင့္ လူတို႔တြင္ ဘုိင္အုိတင္းဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့သည့္ ေရာဂါမ်ား မေပၚေပါက္ႏုိင္ေခ်။

သို႔ေသာ္၊ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ အကာအစိမ္းကိုသာလွ်င္ ေန႔စဥ္ အစားအစာအျဖစ္ စားေသာက္ပါက “ဘုိင္အိုတင္း” ဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ေသာ လကၡဏာမ်ား ျဖစ္လာႏုိင္သည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ထိုဥမ်ား၏

အကာတြင္ ပါရွိေလ့ရွိသည့္ “ေအဗီဒင္” ေခၚေသာ ဓာတ္သည္ ဘုိင္အုိတင္းဓာတ္၏ အက်ိဳး အာနိသင္မ်ားကို ဖ်က္ဆီးႏုိင္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ဥမ်ားကို အထူးသျဖင့္ ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥမ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္

စားေသာက္ပါက ေအဗီဒင္ဓာတ္မ်ား ပ်က္ျပယ္သြားသျဖင့္၊ ဘိုင္အုိတင္း ခ်ိဳ႕တဲ့ေသာ လကၡဏာမ်ား မေပၚေပါက္ေၾကာင္းလည္း သိရွိရေလသည္။ လူတစ္ဦးလွ်င္ ၁၀ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ လိုေၾကာင္း အၾကမ္းအားျဖင့္ သိရသည္။

ဖိုးလစ္အက္ဆစ္ဓာတ္

ဖိုးလစ္အက္ဆစ္ဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းလွ်င္ လူတို႔တြင္ ေသြးအာနည္းေရာဂါ တစ္မ်ိဳးတို႔ ရရွိတတ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ပင္လွ်င္ ဖုိးလစ္အက္ဆစ္ဓာတ္သည္ ေသြးအားေကာင္းေစေရး အတြက္ လုိအပ္ေၾကာင္း သိရွိရျခင္း ျဖစ္ေပသည္။

ဖက္ဖူးေရာင္ အရြက္မ်ား၊ ေဂၚဖီပြင့္တို႔တြင္ မ်ားစြာ ပါဝင္၍ အမဲသား၊ ဂ်ံဳစည္တို႔တြင္ အေတာ္အသင့္ ပါဝင္ၿပီး အာလူး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သခြားသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ဝက္သား၊ ႏို႔၊ ဆန္ႏွင့္ ေျပာင္းတို႔တြင္ အနည္းငယ္စီ ပါေၾကာင္း သိရသည္။

လူတစ္ဦးလွ်င္ တစ္ေန႔အတြက္ မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ ၅၀ မွ် လိုေၾကာင္း ေတြ႕ရေလသည္။

ဗီတာမင္ “ဘီ”

ဗီတာမင္ဘီသည္ အျခားေသာ မီတာမင္မ်ားႏွင့္ မတူပံုမွာ ၎၏ေ မာ္လီက်ဴးထဲ၌ “ကိုေဘာ့” ေခၚ သတၱဳတစ္မ်ိဳး ပါရွိျခင္းပင္ ျဖစ္သည္။ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းေနလွ်င္ ေသြးအားနည္းေရာဂါ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္တတ္သည္။

၎ေရာဂါမွာ ေသြးအားနည္း႐ံုတင္ မက ေျခေထာက္ ေသးသည့္အထိ အာ႐ံုေၾကာမ်ား အားနည္းမႈလည္း ျဖစ္တတ္သည္။ တိရစာၦန္မ်ားမွ ရေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ ဗီတာမင္ ဘီဓာတ္မ်ားမွာ အထက္ေဖာ္ျပပါ ဗီတာမင္မ်ား

ရလွ်င္ ၎တို႔ပါ ပါလာသျဖင့္ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈ မရွိ၊ ဤစာအုပ္တြင္ ခ်ဲ႕ထြင္ ေဖာ္ျပရန္ မလိုအပ္ေတာ့ေပ။ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား ေန႔စဥ္ စားသံုးေနၾကေသာ အစားအစာမ်ားကို ဓာတ္ခြဲ ေလ့လာျခင္းအားျဖင့္ လည္းေကာင္း၊

ေဆး႐ံု၊ ေဆးေပး႐ံု၊ က်န္းမာေရး႒ာနႏွင့္ မိခင္ႏွင့္ ကေလးေစာင့္ေရွာင္ေရး ႒ာနမ်ားသို႔ လာေရာက္ၾကေသာ က်ားမမေရြး လူအေပါင္းတို႔ စမ္းသပ္ ၾကည့္႐ႈျခင္းအားျဖင့္ လည္းေကာင္း၊ ျမန္မာ တုိင္းရင္းသားတို႔၏

ေန႔စဥ္ အာဟာရတြင္ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ အမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ ခ်ိဳ႕တဲ့ေနသည္ကို ေတြ႕ရေလသည္။ ထို႔ေၾကာင့္လည္း ျပည္သူအေပါင္းတို႔အား ဗီတာမင္ဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေသာ ေရာဂါ အအမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔ ခ်ိဳ႕တဲ့ေနသည္ကို ေတြ႕ရေလသည္။

 ထို႔ေၾကာင့္လည္း ျပည္သူအေပါင္းတို႔အား ဗီတာမင္ဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေသာ ေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးတို႔၏ ဖိစီးႏွိပ္စက္မႈကို ခံေနၾကရသည္ကို ေန႔စဥ္ႏွင့္အမွ် ေတြ႕ရေလသည္။ ဆင္းရဲေသာ ရပ္ကြက္၌ အထူးသျဖင့္

ပိုမို မ်ားျပားေလသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကၽြႏ္ုပ္တို႔ အစားအစာမ်ားကို စားေသာက္ၾကေသာအခါ ဤအခ်က္ကို အထူး သတိ ခ်ပ္အပ္လွေပသည္။





က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစဗ်ာ

No comments:

Post a Comment